kruiden – fyto voor het paard

De belangstelling jezelf, je dier een versterking te geven met kruiden, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Chapeau voor ons dat we weer durven terug te gaan naar de verweven geschiedenis tussen mens en plant.
Al lang geleden ontdekte men de geneeskracht van planten, de mens heeft deze proef ondervinderlijke ‘geneeskunde’ dieper uitgewerkt, verdeeld over verschillende volkeren.

De reguliere geneeskunde is hiervan afgeleid. Door chemische reconstructie van planten bestanddelen en de ontwikkeling van chemische geneesmiddelen, is het gebruik van kruiden op de achtergrond geraakt.
Ook al is de reguliere farmacie uitgegroeid tot een geldmonster, de kruidengeneeskunde is blijven bestaan.
Ik zweer de reguliere geneeskunde zeker niet af, echter kunnen we ook niet om zijn beperkingen en nadelen heen.
Gelukkig zijn veel artsen tegenwoordig open-minded in het neven gebruik van natuurlijke geneeswijze bij een reguliere behandeling.

Maar ook bij de kruidengeneeskunde is het oppassen, men denkt al gauw kruiden in te kunnen zetten en met weinig kruidenkennis kan ook dit tot negatieve uitwerkingen lijden. Ook al is het natuurlijk, dit wil niet zeggen dat het geen kwaad kan.

Er zijn kruiden die je nooit mag gebruiken bij zwangerschap of zogen.
Er zijn kruiden die lichtgevoeligheid van de huid veroorzaken.
Er zijn kruiden die averechts op andere kruiden kunnen werken.
Er zijn kruiden die zo’n sterke uitwerking kunnen hebben, dat ze in zeer kleine dosis gegeven moeten worden.
En zo zijn er nog meer redenen om niet zelf te gaan ‘kruidendokteren’.

En hier is het woord gevallen, ‘dokter’.
Kruiden (fytotherapie), homeopathie, en alle andere natuurgeneeswijzen zijn of kunnen een toevoeging zijn tijdens een reguliere behandeling, of als nabehandeling gezien worden.

Heb je een paard of hond met bijvoorbeeld;
– spijsverteringsproblemen
– huidproblemen
– luchtwegproblemen
– problemen aan het bewegingsapparaat
Schroom dan niet te informeren over en in het gebruik van homeopathie of fytotherapie.

Ik ben verbaasd dat er in de voederzaken nog steeds in grote hoeveelheden knoflook voor paarden wordt aangeboden. En hierbij niet de volgende waarschuwing vermeld wordt.
‘Uit onderzoek is gebleken dat in knoflook de stof N-propyl disulfide. Uit onderzoek is gebleken dat een paard dit stofje niet kan verwerken in het lichaam. N-propyl disulfide maakt rode bloedcellen kapot waardoor bloedarmoede ontstaat en heeft een negatieve werking op de leverenergie. Dit leidt dan weer tot allergische huidreacties en ophoping van afvalstoffen in de lever.’

Knoflook in mate geven en maar voor een bepaalde periode.

Kruiden, tincturen worden meestal niet langer dan een maand gegeven, sommige kunnen een uitloop tot een halfjaar hebben. Maar vooral geldt, eerst een dierenarts raadplegen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je ook leuk...