Balans/lichaamshouding/evenwicht

  • door

De fysieke balans

Ik ben niet van mening dat de hoofdhouding van een paard, de graadmeter is hoe correct het paard gewerkt wordt. Jonge paarden lopen vaak nog laag ten opzichte van verder getrainde paarden die hun spieren al meer ontwikkeld hebben.
Wat wel belangrijk is tijdens het rijden, is de balans. Dit is een klein, maar zeer belangrijk onderdeel van het paardrijden wat ik in het kort wil bespreken.
Een juiste lichaamshouding op het paard zorgt ervoor dat door jouw biomechanica de juiste energie op het paard overgedragen wordt. Hierdoor vindt het paard zijn eigen balans en is hij vrij in hals, nek, rug, heup, voor- en achterhand van spieren en gewrichten.
Het (voorwaarts) rijden gebeurt met en door het lichaam NIET door de teugels.

lichaamshouding

De pijlen geven de energie door van je lichaam aan het paard tijdens het rijden. Rood is de energie die jij aan jezelf doorgeeft om tot de groene doorgeef energie aan het paard te komen.

Zonder een zithouding die in balans is, zal je paard obstructies in zijn beweging en lichaamshouding laten zien. Het volgende plaatje illustreert dit heel mooi

hetverschiln

De linker ruiter ‘houd zich vast, zoekt balans’ via de teugel, het paard stagneert in zijn beweging, terwijl de rechter amazone haar lichaamshouding in balans heeft en (daardoor) een ontspannen hand/arm/schouder, waarbij het paard volkomen vrij en ruim is in (voort)bewegen.
Een mooie oefening om jouw lichaamshouding te bevorderen is het rijden zonder beugels tijdens de les. Hierbij ervaar je het steun zoeken aan de teugels, terwijl jij je steun moet hebben van jouw eigen lichaam. Vraag ook aan je instructeur of iemand die langs de lijn staat of hij of zij jouw kan vertellen hoe recht je zit in het zadel, trek je je heup op links of rechts, zit je met je bovenlichaam voor de loodlijn? Etcetera.
Of, laat je longeren op je paard, zodat je je helemaal kunt focussen op je lichaamshouding.

Maar wat is dan het gewicht in de hand? Dat is de energie die het paard van achteren naar voren doorgeeft tijdens de beweging, dat is de energie/gewicht dat je in de hand voelt. De handen vormen, via de elleboog, 1 lijn met het bit. Dan heb je een goede handhouding.
Een paard kan zich alleen prettig voelen, mentaal en fysiek, als de ruiter in balans zit en ontspannen is.

scheefzitten           balans                scheefincorrect

Een veel voorkomende scheefzit, links of rechts.
Daag jezelf uit en, laat tijdens een aantal rijlessen, de instructeur eens op je lichaamshouding letten. Leg de lat voor jezelf niet te hoog, aangeleerd gedrag is vaak lastiger af te leren dan dat je het je aanleert.
Rijd je paard zeker 20minuten los, dwz langere teugel; geven en weer opvangen, voorwaarts rijden, veel wendingen, afwisseling van gangen. Hierdoor verleng je de rugspieren, warm je de spieren beter op en maakt de gewrichten soepeler.

Het niet in goede balans/evenwicht zitten op je paard, het evenwicht/steun zoeken aan de teugels, heeft ook zijn uitwerking op je paard. Spieren worden korter, harder aan 1 kant, het paard kan zo vast zitten dat het pijn doet bij zadelen, opstijgen, (in)buigingen. Hierop kan je paard compenseren door ‘onder je vandaan lopen’ bij het opstijgen, verzet, ‘ondeugden’ tijdens oefeningen, ‘het bit niet aannemen’ gewoonweg omdat het in de hals en schouder helemaal vast zit of in de rug/heupen.

Wanneer jij vast zit in je spieren, laat je dan ook masseren of bij de fysio corrigeren. Hetzelfde geldt voor het paard.
Zowel jij als je paard moeten lekker in je vel zitten om werkelijk te genieten van het rijden, de passie komt dan tot volle uiting.

Nog een belangrijk aspect om in goede verbinding te staan met je paard, ben je zelf. Wanneer jij voor jezelf niet te streng bent in en tijdens het rijden, zal je  paard zich beter voelen.
Heb respect voor het paard en jezelf als individu, met eigen karakter, en eigen capaciteiten en kwaliteiten en vooral:
GENIET!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *