Paardentypen – de vijf elementen

Hoe kan het bepalen van een type-aanduiding van je paard en van jezelf leiden tot een geweldige samenwerking?!

In de TCM, Chinese geneeswijze, wordt er met het systeem, de vijf elementen, gewerkt. Deze vijf elementen zijn:
– Hout
– Vuur
– Aarde
– Metaal
– Water
Elk element staat voor een karaktertype met zijn zwakke en sterke punten, zowel fysiek als mentaal.

Als je bijvoorbeeld een Aardepaard hebt/kiest en je wilt daar SGW mee gaan rijden, zul je vaak teleurgesteld zijn omdat het moeizaam en traag gaat. Een Aardepaard is niet zo ambitieus namelijk.
Veel communicatiestoornissen liggen, vaak niet, aan de ruiter of paard maar, de combinatie en wat je met je paard wilt bereiken. Of een te ambitieus paard bij een niet ambitieuze ruiter… Karakters moeten passen, een paard is een individu, net als jij. Een karakter valt niet te veranderen, aanpassingen kunnen gedaan worden maar een karakter laat zich niet, nooit verloochenen.

Er volgt een korte uitleg van de elementen met hun plussen en minnen bij paarden.
Houtpaard, de onvermoeibare harde werker.
Zijn emoties die kunnen ‘vlammen’ zijn moed en woede.
Zwakke organen: Lever en gal
Een houtpaard bezit enorme energie, van ’s ochtends tot ’s avonds kan en wil hij het liefst werken en bindt de strijd aan in competitie. Een houtpaard neemt graag de leiding. Door zijn impulsieve gedrag is hij zeer gevoelig voor blessures. Van jongs af aan ziet hij er gespierd en atletisch uit. Overvraag dit paard niet omdat hij zelf niet aangeeft dat het genoeg is. Hij is een slechte verliezer en dat kan hem erg frustreren.

Vuurpaard, de lieflijke aanhankelijke aandachtstrekker
Zijn emoties: vreugde en nervositeit
Zwakke organen: hart en dunne darm
Een vuurpaard houdt van het contact met mensen, vooral als ze haar komen bewonderen en veel aandacht schenken. Het is een vrolijk, intelligent paard en staat ’s ochtends als eerste klaar om je te begroeten. Het vuurpaard blijft ook de andere paarden nauwlettend volgen wat ze doen. Stress en overvragen kan leiden tot hyperactief gedrag en concentratieproblemen. Omdat deze paarden graag in het middelpunt staan, zijn ze bij uitstek geschikt show en dressuur. Een vuurpaard in balans is een paard met veel vreugde.

Aardepaard, de vriendelijke betrouwbare alleseter.
De emoties: zachtmoedig en tobben
Zwakke organen: maag en milt/pancreas
Een aardepaard is bomvast, daarmee is het het beste te typeren. Hij staat geduldig te wachten, terwijl een kind op zijn hoofd zit te borstelen, en een ander zijn staart borstelt. Hij heeft een goed gevulde buik, het enige waarvoor hij wakker wordt, is eten, zijn grootste hobby!
Fysiek toont het aardepaard een sterk lichaam met volle spieren. Hij is niet snel, maar wel een volhouder met een tolerante natuur. Het perfecte paard voor de beginneling. Goed in balans kan dit dier zich goed concentreren.

Metaalpaard, de ongecompliceerde, rustige volger
Zijn emotie: recht door zee en verdriet
Zwakke organen: longen en dikke darm
Een metaalpaard herken je aan zijn ongeïnteresseerde houding. Hij kent absoluut geen extremen. Wat je van hem vraagt doet hij goed maar behandel hem wel eerlijk en oprecht. Zijn leus is: doe nou maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Chaotische situaties of grote spanning gaat hij het liefst uit de weg. Hij houdt van werken en kan snel leren wanneer de leerstof niet te moeilijk is of er teveel tegelijk wordt aangeboden.. Het is belangrijk om met dit type in contact te blijven, anders sluit hij zich nog meer af voor zijn omgeving. In balans hebben deze dieren een juist oordelend vermogen. met zijn vierkante, slanke en sterke postuur straalt hij een rustige volwassenheid uit.

Waterpaard, de mooie ingetogen eenling
Zijn emoties: wilskracht en angst
Zwakke organen: nieren en blaas
Bij een goed gebalanceerd waterpaard hoort enorme wilskracht, een glanzende vacht, een welgevormd lichaam en doordringende ogen. Het waterpaard heeft ruimte nodig, en als je haar in haar eigenwaarde laat, kan zij laten zien wat zij kan. Wanneer zij niet in balans is, is zij op wedstrijden  vaak te angstig om te presteren, angst verlamt haar. Vaak wordt zij voortijdig met pensioen gestuurd, en dient zij dan als fokmerrie. ‘Stille wateren hebben diepe gronden’ is een gezegde dat bij waterpaarden past.

Tijdens de acupressuur cursus, zal hier nog meer aandacht aan besteed worden. Hier zul je ook leren dat paarden door deze typen ‘wandelen’ tijdens groei naar volwassenheid, wat de kenmerken zijn van dit transformatieproces. Maar ook wat voor element als ruiter/mens ben jij, zo kun je een nieuwe kijk op jouw en je paard krijgen, waardoor je een nieuwe in  communicatie/rijden kunt ontwikkelen.

De typering van de vijf elementen komt van Eric Laarakker, regulier dierenarts en specialisatie in Oosterse geneeswijzen. Op zijn website kun je meer informatie vinden en over supplementen voor het paardentypen, de Wu Xing ondersteuningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je ook leuk...