De stilte spreekt

De stilte spreekt

We zijn zo druk bezig met werk, boodschappen doen, multitasken, dat wij nauwelijks tijd (kunnen) nemen om even op adem te komen en om ons gevoel ook aandacht te geven.

Wederom; te druk met ‘doen’, in plaats van ‘te zijn’.  Om toch tijd vrij te maken is het gezelschap van paard of hond iets dat ons onbetaalbare momenten en heling op kan leveren.

Ga in gedachte eens terug in de herinnering waarin jij opmerkelijke momenten ervoer.

Bijvoorbeeld; je was met je hond aan het strand of in het bos, of park en je voelde je één met alles om je heen, je ‘zag’ de verbinding met je dier en zijn omgeving, of je paard dat blij op je af kwam of naar je hinnikte om je te begroeten zonder dat je in je hoofd ging zitten, je was je onbewust, bewust.

Dan zit je in de parallelle wereld die overal bestaat waar het leven resoneert met de hartslag van het heelal. Dat zijn de magische momenten van stilte, stilte in het hoofd, geen controle van gedachten.

Terwijl verder de niet –resonerende hectische tredmolen van de dag verder gaat zonder er erg in te hebben. STILTE

In en door deze stilte leren we onze dieren beter kennen, leren we te ‘luisteren’ wat er door je gevoel wordt aangeven, leren wij onszelf beter kennen. Je komt tot rust, je controleert niets meer. En het is goed.

Ik werk veel vanuit het paard omdat zij een innerlijke balans hebben van een stabiel centrum. Ook al raken of worden paarden door omstandigheden uit hun doen, dit informatie verwerkend systeem blijft stabiel.

Op het moment dat jij werkelijk de tijd neemt om werkelijk met het dier bezig te zijn(zonder nadenken, enkel ‘te zijn’), poetsen, rijden, wandelen, etc., zal het dier samen vloeien met jouw stilte energie. Dat zijn de momenten dat je dier eigenlijk alles, als vanzelf, voor je gaat doen.

Het heeft geen enkele nut om je masker op te zetten om het dier/paard te ontzien van je zorgen, ze vangen feilloos je energie op. Invoelend als ze zijn zullen ze daarom ook niet ingaan op je vragen, tenzij je je werkelijke emotie laat zien. Hiermee bedoel ik dat je je werkelijke emotie ook die ruimte geeft die het mag hebben. Je mag namelijk, boos, verdrietig, ongelukkig, deprimerend zijn. Als jij eerlijk met je gevoel omgaat zullen zeker de paarden je hierin kunnen begeleiden.

Het mooie is dat ook de mens een innerlijke balans heeft van informatieverwerking, net als de dieren. Het is het rustpunt, een dimensie van evenwichtige energie, waar, omheen, alle andere energieën wervelen, die in ons en buiten ons.

In tegenstelling tot paarden, die een automatische verbinding met dit rustpunt hebben, moeten wij weloverwogen keuzes maken om weer bij dit punt te komen. Door veel met paarden om te gaan kunnen wij dit van ze leren. Of tijdens de wandelingen met de hond, leren wij weer naar het centrum van de stilte te gaan. Zij kunnen ons leren er bewuster mee om te gaan zonder je zelf te verliezen in nog meer emoties.

Controle

Het tegengestelde van stilte is controle, controle brengt ons veel verdriet en onzekerheid. Controle impliceert het volgen van oude patronen die je al weet en de verhindering van vernieuwing, het houdt de deur naar nieuwe ervaringen dicht.

Je kunt uit die controlerende rol stappen door in contact te treden met je innerlijk rustpunt, zo simpel is het. En door dit vaker en vaker te doen, verandert alles om je heen en je ervaart meer zelfwaarde en vertrouwen in je eigen ‘ikje’  Je zintuiglijke bewustzijn wordt sterker en meer ontwikkelt.

Even terugkijkend naar de dieren, zij vernederen zichzelf of anderen niet, zij maken iets duidelijk zonder misbruik te maken van hun ‘rol’ in de groep, zij blijven altijd zorgzaam naar elkaar.
Stilte geeft ruimte in bewustzijn, je oplossend vermogen wordt groter, je hartsverbinding met jezelf en de dieren wordt sterker. Je groeit in je eigenwaarde.

Uitwerking van dit bewustzijn

Wanneer je in ‘stilte’ bij je paard kunt zijn, kunt zien wat de obstakels zijn die jullie samenwerking stagneren, ontdek je bij jezelf en je paard een openheid die jullie samenwerking alleen maar kan laten groeien. Wanneer je met je paard in de sport zit, aan wedstrijden meedoet, vergroot het jullie kansen om te winnen! De trainingen gaan sneller vooruit en je paard zal evenwichtiger reageren op nieuwe trainingen.
Jij zult met meer begrip en blijheid met en bij je paard zijn en werken. Onrust bij je paard verdwijnt, angst verdwijnt, verzet verdwijnt (mits je paard aan zijn plafond van kunnen zit natuurlijk )

Geïnteresseerd en of nieuwsgierig geworden naar deze 2-daagse cursus?

Mail naar  cursus@equishen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je ook leuk...