Het belang van !voldoende! ruwvoer

Na een behoorlijke schrik mijn paard te zien staan met opgetrokken buik en flanken, wil ik het hebben over het voeren van ruwvoer/hooi.

Mijn paard stond 24/7 buiten op een wei die helemaal kaal gevreten was. Op de vraag of er ruwvoer bijgevoerd ging worden werd een nee gegeven. Dus kocht ik zelf hooi. Bij weideverandering en weer kaalgevreten, werd er hooi bijgevoerd. Ik ging er vanuit dat de stal-eigenares wel wist hoeveel mijn paard aan ruwvoer moet hebben….
Al gauw merkte ik dat zij hongerig was… Ik legde uit dat zij 6-7 kilo ruwvoer moet hebben en het belang dat de darmen vol moeten zitten…
Ik kwam erachter dat zij maar 2 kilo per dag (24u) aan hooi bijkreeg, zag haar voor de 2e dag en schrok mij echt een hoedje.. Ik heb gelijk hooi gekocht en per dag/24u 12 kilo in de wei gegooid (stond nog een pony bij met dezelfde verschijnselen) en, een andere stal gezocht.

Nu kan ik hier een heel epistel gaan schrijven maar, van een dierenarts gaat dit eerder aangenomen worden.
Mensen echt, ZORG VOOR VOLDOENDE RUWVOER!!!! Het is in het belang voor het paard zijn gezondheid en daardoor zijn welbehagen en een happy horse!

Wanneer je een vreter of gevoelig paard hebt die geen maat kan houden, VERDEEL over de dag AFGEWOGEN voor het paard het ruwvoer.


per 100kg paard, 1,2 kilo ruwvoer is ongeveer de richtlijn. Het liefst ‘geel’hooi, veel vezels en ruwstof. Daarnaast een handje vitaminen/mineralen brokjes

https://www.paardenarts.nl/kennisbank/voeding-paard-voerwijzer-voor-paarden-voer-en-vertering/#mest

Wanneer deze slinger(B<C<D<E<F) aan darmen leeg is/blijft is een slag in de darmen gauw te bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je ook leuk...