Onbalans, door pijn in de hoef beenderen

Met ‘balans in je paard’ gaat het om de balans van het lichaam van het paard zonder ruiter, zonder ijzers, puur het paarden lichaam.

Waar ontstaat de balans van het lichaam, bij de voeten. iedereen kent de uitdrukking wel, no hoof, no horse, hoe waar is dit!
Denk maar aan je eigen voeten, wanneer je verkeerde schoenen aan hebt, te groot te klein, te krap te wijd, een verkeerde pedicure gehad…. je loopt als een krant en je evenwicht/balans moet je continue herstellen of goed op letten.

Maar, hoor ik je denken, wat als je voeten al een andere, niet goede stand hebben van zichzelf….dan is je natuurlijke balans en het effect op latere leeftijd, of zelfs al jong, niet ultiem. Je enkels, je knieën, je heupen en zelfs je rug krijgt of heeft problemen. Je lichaam compenseert enorm om de last te ontzien en door die compensaties ontstaan problemen.
Letten we eigenlijk wel op de hoeven, of de pijn die ze daar kunnen hebben…. Nee vaak wordt er gekeken als, past het zadel goed, spanningen in de spieren worden door therapeuten ‘weggehaald’ ….maar is dat altijd wel zo….?
Wat weten we eigenlijk van de beenderen in de hoef, buiten hun namen….? Hoe moeten ze in verhouding staan, welke afwijkingen kennen we…En wat voor verdere effecten vinden daardoor in het de rest van het lichaam…?
Tijdens een cursus kinesiologie bij Dr. Renee Tucker, werd mij het volgende al uitgelegd: wanneer botten/gewrichten niet goed staan, kun je de spieren behandelen tot je een ons weegt….Zorg eerst dat de botten/gewrichten optimaal zijn, dan heeft behandeling van spieren pas echt zin. Anders is het altijd tijdelijk. Hoe komt dat?
Spieren zitten aan botten vast met pezen, bij een dislocatie van een bot of gewricht, zal dus ook de spier(groep) een andere ‘stand’ krijgen dan de natuurlijke ‘stand’. Er ontstaat spanning op die spier(groep), spanning betekent pijn, last en er wordt gecompenseerd om die spanning te ontlasten.. sneeuwbaleffect door de rest van het lichaam….een ongemakkelijk paard

In onderstaande link vind je een goede uitleg en met wetenschappelijke ondersteuning.
Wanneer je dit doorgelezen hebt en je denkt, goh, mijn paard lijkt dit te hebben, vraag je hoefsmid om advies, wanneer hij je zorg ondersteunt, bel je dierenarts.
Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, mag je mij bellen/mailen, wellicht kan ik je ondersteunen in het welzijn van je paard om het ongemak te verlichten.
Dit kan door (eventueel gecombineerd); cold laser, bloedzuigers, acupressuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je ook leuk...