Er wordt nogal eens lacherig gedaan over aura’s en chakra’s, toch hebben we dit allemaal weleens gebruikt, bij andere of bij jezelf. Denk aan je dochter of zoontje die valt en jij geeft een  kusje op de plek waar het zeer doet. Deze intentie alleen al verzacht de plek. Of, de keer dat je iemand troostte met de hand op de schouder of je hand gelegd in de nek bij hoofdpijn. Alle keren heeft dit een helende uitwerking waarom, omdat de energie die je geeft de energie van de ander op een positieve manier beïnvloed.

Wat kan energie doen

Deze positieve manier van energie geven, activeert het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een lichaam bestaat niet alleen uit een fysiek lichaam, er bestaat ook een energiesysteem. Dit systeem omhult,ondersteunt en doordringt het fysieke lichaam en is opgebouwd uit drie delen:
* de aura (energielichamen)
* de chakra·s (energiewielen)
* de meridianen (energiebanen)

Deze delen doordringen en beïnvloeden elkaar en het fysieke lichaam wederzijds. Door het energiesysteem stroomt de levensenergie, ook wel Prana, Qi, Chi of Ki genoemd.
a_Horse_Chakras_Pic1

Functies en werking

De aura’s zijn energievelden die het lichaam omgeven..
De chakra·s zijn in constante beweging, het lichaam moet immers steeds worden voorzien van energie. Ze zijn met elkaar verbonden door meridianen(inmiddels wetenschappenlijk bewezen), die weer verbonden zijn met organen en orgaanstelsels.

De energiestroom kan door diverse oorzaken zoals stress, ziekte, blessures en emotioneel verlies uit evenwicht raken.
De energievelden draaien dan maar op halve sterkte of raken geblokkeerd en de acupressuur kan hierin een balans herstellen. Dat is eigenlijk wat acupressuur doet, balans herstellen zodat het eigen lichamelijke systeem zelf het herstel kan verzorgen.

Er is zoveel meer uit te leggen over deze materie dat het tekst veld een boekwerk wordt. Meer uitleg wordt gegeven in de reader die je voor de cursus ‘introductie EquiShen’ ontvangt. Je leert systematisch maar, het doel is dat je leert vertrouwen op je intuïtie en van daaruit een paard kunt behandelen.

Werken met energie bij dieren
“ik zit niet lekker in mijn vel, mijn paard zit niet lekker in zijn vel’.
Deze uitspraken horen we vaak om ons heen. Ergens voel je dat je energie blokkeert, maar waar en waarom? Tijdens de cursus, ‘introductie EquiShen’, word je geleerd met deze energie bij dieren te werken, waar ligt de onbalans, hoe uit die zich en wat kun je doen om te helpen met het herstellen van deze energie. Met deze cursus help je niet alleen je paard, ook jij krijgt meer inzicht in waarom jij je weleens zo kunt voelen. De cursus is dus ook voor de deelnemer een mooi (leer)proces.


Uitgaande  van de Chinese acupressuur, die gebruik maakt van het Yin Yang symbool, kunnen we hierin onder meer de volgende situaties onderscheiden:

SYMPTOMEN

Bij teveel Yin-energie Bij teveel Yang-energie
Chronische aandoening
Aandoening ontwikkelt traag
Sufheid, slaperig
Onderkoeling
Bleke huid
Depressief
Melancholie
Acute aandoening
Aandoening ontwikkelt snel
Onrust, slapeloosheid
Koorts
Rode huid
Overactief
Vooruitstrevendheid

En zo zijn er meerdere voorbeelden en combinaties te geven voor verduidelijken van wat er in onbalans is. Maar dit leer je in de cursus acupressuur voor paarden.